Jeśli na przygotowanie deseru mamy tylko chwilę, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Te ciastka są pyyyszne, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę!
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2 łyżki powideł śliwkowych wymieszanych z łyżeczką ciepłej wody
2-3 jabłka
1/2 cytryny
4-5 łyżeczek cukru brązowego
cynamon
łyżka mleka
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.
Ciasto dzielimy na 8 prostokątów i każdy z nich smarujemy powidłami. Następnie układamy plasterki jabłka. Z każdej strony prostokąta zostawiamy ok. 1 cm wolnego miejsca.
Jabłka skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem i cukrem - ok. 1/2 łyżeczki na jeden prostokąt (jeśli jabłka są kwaśne, można dodać więcej cukru).
Wolne brzegi ciasta zaginamy do wewnątrz, a następnie smarujemy odrobiną mleka.
Ciastka pieczemy ok. 25 - 30 min. w nagrzanym wcześniej piekarniku - brzegi powinny mieć złoty kolor.
Smacznego!
Wyglądają bardzo rustykalnie, śliczne :)Pasowałaby mi do nich śmietana, ale nie bita, tylko zwykła kwaśna.
OdpowiedzUsuńZ drugiej strony - jakbym piekła francuskie 25 minut, to spód by się zwęglił, jakoś wysoko blaszkę do piekarnika wsuwasz, czy jest jakiś inny sposób?
Pozdrawiam
Glorie, piekę francuzy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środkowej półce piekarnika. Kiedy robiłam je po raz pierwszy też mi się wydawało, że powinny piec się krócej ale po 15 min. były ciągle blade i niedopieczone :(
OdpowiedzUsuńMyślę, że po kwadransie warto jednak sprawdzić jak się mają :)
Pomysł ze śmietaną super! Można też na koniec posypać je cukrem pudrem :)
Widziałam kiedyś podobne mini-tarty jako dodatek do kaczej piersi:) Może pasowałoby też do gęsiej?:) Zapraszam do akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-gesine :) Może inne pomysły też przyjdą albo ktoś ze znajomych rodziny zna jakieś receptury? Zdjęcia nie są wymagane:) Mile widziane, ale liczy się przepis, będzie lodowana nagroda niespodzianka:)
OdpowiedzUsuńummm pycha! Fajne, łatwe i smaczne. Polecam!
OdpowiedzUsuń