Ma być szybko!
Ma być syto!
Ma być zdrowo!
Ma być pysznie!
I właśnie tak jest...
Sałata królewska z indykiem i jajkiem
Składniki:
2 główki sałaty rzymskiej
1 mała cebula czerwona
1 średnia marchewka
6-8 małych pomidorków
300 g filetu z indyka pokrojonego w kostkę
2 jajka ugotowane na twardo
Sos:
2-3 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
2-3 łyżki ketchupu
1,5 łyżki delikatnej musztardy
sól, pieprz
Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na małe kawałki. Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy i trzemy na tarce do warzyw, umyte pomidorki kroimy na ćwiartki. Całość mieszamy w dużej misce.
Kostki fileta z indyka obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oliwie z oliwek (indyka można też zgrillować lub usmażyć bez panierki na oliwie z oliwek).
Ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki.
Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce.
Indyka łączymy z wymieszaną wcześniej sałatą, całość dekorujemy ćwiartkami jajka. Polewamy sosem tuż przed podaniem, bądź serwujemy go osobno. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz