Proste jedzenie, którego przygotowanie zajmuje tylko chwilę... Codzienne, nic specjalnego, kojąco zwyczajne. Nawet dla najbardziej zabieganych...
Kasza kuskus z warzywami i rozmarynem
Składniki:
3/4 szklanki kaszy kuskus
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 świeży pomidor
gałązka świeżego rozmarynu
mała garść posiekanego koperku
sól, pieprz
oliwa z pestek winogron
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą tak, aby poziom wody był około 1,5 cm ponad kaszą. Naczynie z kaszą szczelnie przykrywamy i odstawiamy na bok na około 10-15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie, aż do uzyskania złotego koloru, a pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku.
Umytą paprykę kroimy w cienkie paski i dodajemy do cebuli i czosnku. Całość smażymy około 4-5 minut.
Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do już zesmażonych warzyw i smażymy przez kolejne 5 minut.
Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i rozmaryn - podsmażamy jeszcze przez 3 minuty.
Warzywa łączymy z przygotowaną wcześniej kaszą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość posypujemy koperkiem. Gotowe.
Smacznego!
O, widzę że u Ciebie też kuskus! Świetnie!
OdpowiedzUsuń