18.05.2015

Pochwała prostoty - francuskie ciastka z truskawkami

Są banalnie proste. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt… grzechu wart! Polecam, szczególnie jeśli macie naprawdę mało czasu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i kilka truskawek.


Francuskie ciastka z truskawkami

Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
lekko roztrzepane białko
umyte, wyszypułkowane truskawki
płatki migdałowe
gruby cukier lub cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
Z ciasta francuskiego wycinamy dowolne kształty - ja wybrałam serca.
Każde ciastko delikatnie smarujemy białkiem i układamy na nim przekrojoną na pół truskawkę, posypujemy płatkami migdałowymi i grubym cukrem (jeśli wybierzecie opcję z cukrem pudrem, to należy nim posypać już upieczone i wystudzone ciastka).
Tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciastka będą miały zloty kolor.
Gotowe.

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...