4.11.2011

A ja wolę guacamole

Początków sosu guacamole należy szukać już u Azteków, którzy wierzyli, że sos ten jest doskonałym afrodyzjakiem.  Jego oryginalna nazwa „ahuacama alli” wywodzi się z języka nahuatl, którym posługiwali się właśnie Aztekowie i jest zbitką wyrazów ahuacatl – awokado i  molli – sos. Dopiero później, kiedy przepis próbowali przywłaszczyć sobie Hiszpanie, zaczęli jego nazwę wymawiać jako „guacamole”. 

Guacamole jest nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej. Obecnie spotkać można najróżniejsze odmiany tego sosu, a ilu kucharzy tyle przepisów. Jedno jest z całą pewnością stałe – podstawą sosu jest zawsze i wszędzie awokado.

Ja uwielbiam ten sos szczególnie jako dodatek do tortilli z kurczakiem i świeżymi warzywami.








A tym razem swoje guacamole zrobiłam tak:

Guacamole

Składniki:
2 dojrzałe awokado
½ czerwonej cebuli
dojrzały średni pomidor
ząbek czosnku
garść posiekanej świeżej kolendry
½ ostrej papryczki chilli (bez pestek)
sok z ½ limonki
sól, pieprz

Cebulę, czosnek i papryczkę chilli ucieramy na pastę (najlepiej wykorzystać do tego mikser). Następnie dodajemy awokado i pokrojonego pomidora. Ponownie miksujemy. Na koniec, do pasty wrzucamy kolendrę, całość skrapiamy sokiem z limonki, jeszcze chwilę miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Piękna zieleń!
    Uwielbiam guacamole i mogę je jeść ze wszystkim.Robię bez pomidora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...