23.05.2015

Racuchy z ananasem

 - A racuchy umiesz zrobić?
- Umiem.

Te najlepsze robiła Babcia, kładzione drewnianą łyżką na skwierczący tłuszcz. Lubiłam patrzeć jak rosną… Czasem miały w środku kawałki jabłka. I obowiązkowo posypane były grubą warstwą cukru pudru. 

Moja dzisiejsza wersja jest znacznie bardziej nowoczesna - z kawałkami świeżego ananasa. 


Racuchy z ananasem

180 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
150 ml lekko podgrzanego mleka
2 jajka
20 g roztopionego masła
2 łyżki miodu
łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli


olej do smażenia


4 plastry świeżego ananasa, pokrojone na duże kawałki


Jajka miksujemy z mlekiem i masłem. Dodajemy pokruszone drożdże, miód i esencję waniliową. Całość odstawić na 10 minut, a następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

Rozgrzewamy na patelni łuszcz. 

Plastry ananasa maczamy w cieście i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoto. Usmażone racuchy przekładamy na talerz wyłożony papierem kuchennym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...