Lassi to tradycyjny indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw, który pije się głównie w upalne dni.
Tradycyjne lassi jest słone i dodatkowo przyprawione chilli. Bardo popularne są jednak także słodkie odmiany tego koktajlu, przygotowywane na bazie wody różanej i owoców (np. cytryny, mango, truskawek).
Ja najbardziej lubię lassi o smaku mango ale ponieważ lubię kiedy smak tego owocu jest bardzo wyraźny, lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis. Ten napój idealnie nadaje się na gorące lato. Polecam!
Mango lassi
Składniki:
jedno bardzo dojrzałe obrane ze skórki mango
½ dużego opakowania jogurtu naturalnego
szklana lodowatej wody
4-5 kostek lodu
nasiona z dwóch ziaren zielonego kardamonu
1 łyżka cukru
Mango kroimy na niewielkie kawałki, a następnie wraz z pozostałymi składnikami dokładnie miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanek i dekorujemy np. płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz