Kto by się spodziewał, że nawet na Mazurach dosięgnie nas kulinarny powiew wielkiego świata, a to za sprawą przepisu na doskonały makaron ze świeżym szpinakiem, doprawionym ostrym chilli.
To banalne w przygotowaniu danie pochodzi prosto z Wiecznego Miasta – Rzymu, gdzie zostało podpatrzone w jednej z tamtejszych- jakże licznych - trattorii.
Kolejny raz okazało się, że w Wiecznym Mieście jest się rzeczywiście bliżej nieba… także tego w gębie!
Makaron ze szpinakiem z chilli
Składniki (2 porcje):
250 g makaronu (tagliatelle lub spaghetti)
250 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
0,25 łyżeczki chilli
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Świeży szpinak dokładnie myjemy i - jeśli liście są duże - kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojony wcześniej szpinak wraz z pokrojonym w plasterki lub przepuszczonym przez praskę czosnkiem - szpinak jest gotowy kiedy lekko zmięknie i nabierze delikatnego smaku czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był "al dente", następnie łączymy go z przygotowanym wcześniej szpinakiem. Voilà! Danie gotowe!
Smacznego!
Wspaniale Maleńka - jestem od wrażeniem.Niby mi się wydawało, że się dobrze znamy a jednak mnie zaskoczyłaś :))) oczywiście bardzo pozytywnie.
OdpowiedzUsuńNo!! Pięknie jest. A ja dzisiaj widziałam to danie na żywo. Nawet w plastikowym lunchowym pudełku wyglądało smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń