30.05.2011

Gdzie kucharki trzy, tam faszerowane bakłażany wychodzą najlepiej…

Bardzo lubię gotować dla innych, ale gotowanie z kimś jest tak samo, a czasami może nawet bardziej przyjemne, a już szczególnie w damskim gronie! Zdarza się wtedy, że rezultaty przechodzą nawet najśmielsze oczekiwania… A ile przy tym radości, plotek, dobrych rad i wymiany cennych doświadczeń... i to nie tylko tych kulinarnych.

Ostatecznie, nie zgadzam się – a już na pewno nie w dosłownym znaczeniu - z powiedzeniem, że gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść!

A oto co i jak razem przygotowałyśmy… Nam smakowało bardzo! Mam nadzieję, że i Wam się spodoba.

Faszerowane bakłażany (4 porcje)/oryginalny przepis, który zmodyfikowałyśmy, pochodzi z serwisu Czarna Oliwka/

Składniki:
2 bakłażany
1 torebka ugotowanego wcześniej ryżu
5-6 różyczek z brokułów
5 pieczarek
4  połówki  papryki konserwowej
1 średnia cebula
3-4 łyżki kukurydzy ze słoika lub z puszki
starty ser żółty lub mozarella pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku
oliwa
tymianek, oregano, bazylia
sól, pieprz

Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na połowę i wydrążamy miąższ ze środka. Miąższ kroimy na drobne kawałki i odstawiamy.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy miąższ z bakłażanów, pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz umyte różyczki z brokułów. Warzywa dusimy około 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.

Do podduszonych warzyw dodajemy ryż, opłukaną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy.

Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone połówki bakłażanów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut.

Na sam koniec bakłażany posypujemy żółtym serem lub na wierzch kładziemy plasterki mozarelli i zapiekamy przez 5 minut.

Smacznego!

PS. A jakie są Wasze doświadczenia ze wspólnym gotowaniem?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...