20.05.2011

Jeszcze kuchnia nie zginęła!, czyli "Fotografia smaku"

„Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości”* to – jak głosi opis na tylnej okładce - „…sprawdzone przepisy Zofii Nasierowskiej doprawione pysznymi felietonami kulinarnymi Janusza Majewskiego”. Właściwie tyle mogłoby wystarczyć, żeby zachęcić zarówno do sięgnięcia po tę książkę, jak i do wypróbowania przepisów w niej zawartych.

Zofia Nasierowska – określana mianem „Annie Leibovitz Peerelu” – była jednym  z najznakomitszych fotografów w latach 60. i 70. Fotografię rzuciła jednak dla… kuchni! Jej dania, przygotowane po mistrzowsku, wychwalał każdy, kto miał zaszczyt gościć najpierw w domu przy ulicy Fortecznej na warszawskim Żoliborzu, a potem w pensjonacie w Laśmiadanach, który prowadziła wraz z mężem – Januszem Majewskim – znanym pisarzem i scenarzystą, reżyserem choćby CK Dezerterów czy Zaklętych rewirów, a także Małej matury 1974.

W swojej książce – wznowionej po 11 latach – autorzy opisują 24 obiady, począwszy od wykwintnych i egzotycznych, a skończywszy na tych najbardziej swojskich, prostych i dobrze nam znanych. Każdy z zestawów obiadowych – opisanych w oddzielnych rozdziałach o zaskakujących często tytułach: „Odszczekać rybę”, „Krucjata cywilizacyjna”, czy „Upokorzenie żabojada” - zawiera propozycję przystawki, zupy, dania głównego i deseru.

Wiele z tych dań przypomniało mi smaki dzieciństwa – kuchnię mojej Babci i Mamy… Znajdziemy tu zatem przepisy na zrazy z kaszą gryczaną, barszcz czerwony z kołdunami, zupę szczawiową czy kotlet mielony. Ale są też dania znacznie bardziej wykwintne, jak kwiaty czarnego bzu w cieście piwnym, czy kurczak w karmelu. A wszystko to opatrzone trafnymi komentarzami  i niezwykle ciekawymi wspomnieniami, nie tylko z czasów PRL-u.

Doskonała pozycja zarówno dla tych, którzy sami lubią gotować, jak i dla tych, którzy liczą na pyszne… spędzanie czasu z ciekawą książką. Dla tych, którzy wciąż jeszcze się wahają czy po tę pozycję sięgnąć dodam, że książka polecana jest również przez radiową Trójkę w „Trójkowym Znaku Jakości”.


*Zofia Nasierowska, Janusz Majewski
"Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości"
Wydawnictwo Marginesy, 2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...