Kiedy tylko zobaczyłam tę struclę u Majki na Kalejdoskopie kulinarnym /klik/ wiedziałam, że muszę ją zrobić! Jednak orzechy z oryginalnego przepisu zastąpiłam migdałami...
Dziś po strucli pozostało tylko wspomnienie... ale za to jakie! Na samą myśl o niej, mam ochotę rzucić wszystko i pomaszerować do kuchni... Na pewno powtórka tego wypieku to tylko kwestia czasu.
Strucla drożdżowa z nadzieniem migdałowym z amaretto
Składniki na dużą struclę:
Ciasto drożdżowe:
42 g świeżych drożdży
42 g świeżych drożdży
200 ml mleka
125 g cukru
80 g masła
500 g mąki
szczypta soli
1 jajko
125 g cukru
80 g masła
500 g mąki
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
200 g mielonych migdałów
90 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
50 g bulki tartej
250 g śmietanki kremówki (36%)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
20 ml likieru amaretto
200 g mielonych migdałów
90 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
50 g bulki tartej
250 g śmietanki kremówki (36%)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
20 ml likieru amaretto
Lukier:
200 g cukru pudru
2 łyżka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
200 g cukru pudru
2 łyżka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
Drożdże mieszamy z 4 łyżkami lekko ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru - odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i podgrzewamy aż masło całkiem się rozpuści, a następnie studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier i szczyptę soli oraz wystudzone mleko z masłem, drożdże oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy ciasto - powinno być elastyczne i lśniące - formujemy kulę, którą wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość.
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy w misce.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i wałkujemy na duży kwadrat, który następnie smarujemy nadzieniem i ciasno rolujemy. Duża blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i przekładamy na nią zrolowane ciasto. Ostrym nożem tniemy roladę wzdłuż, pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Rozcięte końce splatamy ciasno ze sobą.
Blachę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę pieczenia na 180°C i pieczemy struclę przez 30-40 minut. Ciasto powinno być złociste. Upieczoną struclę studzimy na metalowej kratce.
Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy lukier - wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeszcze cieplą struclę smarujemy lukrem np. przy pomocy pędzelka i odstawiamy by lukier zastygł.
Smacznego!
Wygląda fantastycznie! A do tego świetny pomysł na nadzienie :)
OdpowiedzUsuń