4.06.2011

Trzy razy L, czyli lekkie letnie leczo

W lecie mogłabym jeść to danie bez końca… Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo zdrowe i naprawdę smaczne! Można je jeść na zimno i na ciepło – co kto lubi. Ja lubię obie wersje – tę na ciepło podaję z dzikim ryżem, a zimną - z bułeczką lub razowym chlebem.

Oryginalne leczo to potrawa węgierska, przygotowywania z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu, do których dodaje się wędzoną słoninę i z podsmażoną na złocisty kolor cebulę, a następnie doprawia papryką w proszku. Często w trakcie duszenia danie wzbogaca się także kiełbasą.

Ja wolę jednak swoją wersję wegetariańską. Można ją przygotowywać właściwie przez cały rok, ale teraz, kiedy w warzywniakach zatrzęsienie młodych warzyw, smakuje najlepiej.

Leczo wegetariańskie

Składniki:
2 cukinie
½ oczyszczonej czerwonej papryki
½ oczyszczonej żółtek papryki
½ pęczka zielonych szparagów
10 małych różyczek kalafiora
10 małych różyczek brokuła
1 mała cebula
1 świeży pomidor
4 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
mały seler
puszka krojonych pomidorów bez skórki
koperek
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
3 łyżeczki cukru
oliwa

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Obie papryki  i cebulę kroimy w paski, pomidora w kostkę, a czosnek w plasterki. Cukinię, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w plasterki, które następnie przecinamy na ćwiartki.

Tak przygotowane warzywa wraz z różyczkami kalafiora i brokuła wrzucamy do garnka, dodajemy oliwę, pomidory z puszki (razem z sokiem), przyprawy oraz cukier i całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Wszystkie warzywa musza być miękkie, ale nie rozgotowane.
Pod koniec gotowania dodajemy umyte, obrane i porojone na 3 cm kawałki zielone szparagi i posiekany koperek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...