16.06.2011

Sto lat, sto lat…

Uwielbiam tort bezowy. Kojarzy mi się przede wszystkim z imieninami i urodzinami, bo to właśnie taki tort przygotowywała moja Babcia na rodzinne przyjęcia, a była w tym mistrzynią! Tort był wysoki, przekładany kremem kawowo-czekoladowym, mój ideał tortu bezowego.

Kiedyś Babcia przygotowała taki tort na prośbę swojej kuzynki. Tort udał się doskonale i wystarczyło już tylko dostarczyć go na przyjęcie. Wszystko było w porządku do momentu, kiedy Dziadek, który prowadził samochód, zmuszony był gwałtownie zahamować… Babcia siedziała za nim, z tortem na kolanach. W jednej chwili całe słodkie dzieło wylądowało… na głowie Dziadka. Awantura była nie z tej ziemi, ale Dziadek potem przyznał się, że w głębi serca był całkiem zadowolony z takiego obrotu sytuacji, bo – mimo że musiał czyścić całą tapicerkę – tort miał tylko dla siebie.

Ja nie wyobrażam sobie urodzin bez tortu bezowego. A ponieważ świętowanie przypada na czerwiec, obowiązkowo muszą pojawić się truskawki! A zatem do dzieła…


Tort bezowy z truskawkami

 Składniki:

Beza:
5 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
200 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu jabłkowego

Do białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie – cały czas ubijając - powoli dodajemy cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim dwa okręgi – uwaga: nie mogą się stykać, bo beza podczas pieczenia urośnie. Okręgi wypełniamy delikatnie masą bezową.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i wstawiamy bezę na 7 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i dopiekamy jeszcze przez 35 – 40 minut, aż będzie popękana i lekko zarumieniona. Bezy wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa:
0,25 l śmietanki 36%
opakowanie serka mascarpone
opakowanie cukru waniliowego
truskawki

Śmietankę ubijamy na sztywno (należy uważać żeby nie ubijać zbyt długo, bo wyjdzie masło), a następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier waniliowy i delikatnie mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy.
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy ogonki i kroimy na ćwiartki.

Kiedy beza jest już gotowa i całkiem wystudzona, przekładamy ją masą śmietankową, a na warstwie kremu układamy truskawki. Tort dekorujemy również masą oraz truskawkami.

Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki, lub do zamrażarki na 1,5-2 godziny, jeśli mamy ochotę na deser lodowy.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. przeglądam kolejne przepisy szukając ciasta rabarbarowego. Z kazdym kolejnym przepisem znowu się obluzuję... o masz!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...