Bardzo lubię ciasto francuskie.
Można je kupić prawie w każdym spożywczaku. Ja staram się zawsze mieć zapas w lodówce.
Z ciasta francuskiego można wyczarować cuda słodkie i wytrawne, nadaje się do przygotowania deseru, przystawki, dania głównego...
Tym razem wyszedł deser, ale za to jaki!!!
Ciasto francuskie z kremem z ricotty i truskawkami
Składniki:
2/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
opakowanie serka ricotta
2 łyżki curku
2 łyżki ekstraktu waniliowego
15 truskawek
łyżka mleka
Do bazy z ciasta francuskiego będzie nam potrzebna połowa opakowania gotowego ciasta. Z tego co pozostanie odcinamy jeszcze sześć około 0,5 cm pasków, którymi przyozdobimy wierzch.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C
Wysmarowaną masłem foremkę wykładamy ciastem francuskim.
Ricottę miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód z ciasta francuskiego, a na wierzchu układamy połówki truskawek.
Paski z ciasta francuskiego układamy na truskawkach tak, aby powstała "szachownica" (jeśli będą za długie można je przeciąć na połowy), a ich końce zlepiamy z brzegami spodniej warstwy ciasta.
Na sam koniec "szachownicę" z ciasta smarujemy mlekiem i całość wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz