10.06.2011

Dziekuje za ciasto francuskie!

Bardzo lubię ciasto francuskie. 
Można je kupić prawie w każdym spożywczaku. Ja staram się zawsze mieć zapas w lodówce. 

Z ciasta francuskiego można wyczarować cuda słodkie i wytrawne, nadaje się do przygotowania deseru, przystawki, dania głównego... 

Tym razem wyszedł deser, ale za to jaki!!!








Ciasto francuskie z kremem z ricotty i truskawkami

Składniki:
2/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
opakowanie serka ricotta
2 łyżki curku
2 łyżki ekstraktu waniliowego
15 truskawek
łyżka mleka

Do bazy z ciasta francuskiego będzie nam potrzebna połowa opakowania gotowego ciasta. Z tego co pozostanie odcinamy jeszcze sześć około 0,5 cm pasków, którymi przyozdobimy wierzch.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C

Wysmarowaną masłem foremkę wykładamy ciastem francuskim.

Ricottę miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód z  ciasta francuskiego, a na wierzchu układamy połówki truskawek.

Paski z ciasta francuskiego układamy na truskawkach tak, aby powstała "szachownica" (jeśli będą za długie można je przeciąć na połowy), a ich końce zlepiamy z brzegami spodniej warstwy ciasta.

Na sam koniec "szachownicę" z ciasta smarujemy mlekiem i całość wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...