28.06.2011

Babeczki czekoladowo-wiśniowe

Zapraszam na babeczki czekoladowo-wiśniowe. Ponieważ sezon na wiśnie jeszcze się nie zaczął, użyłam wiśni mrożonych, ale równie dobrze można je zastąpić świeżymi malinami, któych wszędzie teraz pełno. Polecam!

Babeczki czekoladowo-wiśniowe

Składniki:
150 g mąki pszennej
2 roztrzepane jajka
80 g cukru
50 g stopionego i ostudzonego masła
50 ml soku ze świeżej pomarańczy
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
24 wiśnie bez pestek (mogą być mrożone) lub maliny
płatki migdałowe do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.

Jajka miksujemy z cukrem, masłem i sokiem pomarańczowym. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość dokładnie mieszamy.

Foremki do babeczek smarujemy masłem lub oliwą i obsypujemy mąką, a następnie wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę dekorujemy 4 wiśniami lub malinami i posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku 30 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...