7.05.2011

Wakacyjne smaki, czyli spaghetti z krewetkami w limonkowym sosie


Przed długim weekendem majowym zrobiło się tak ciepło, że zapachniało latem i wakacjami... a jeśli wakacje, to obowiązkowo owoce morza, które od jakiegoś czasu przede wszystkim kojarzą się w naszym domu ze słoneczną Hiszpanią i jej bajeczną córką - Majorką.

Tym razem wybór padł na krewetki, a ponieważ miało być szybko i w miarę możliwości mało uciążliwie wybrałam łatwe spaghetti z krewetkami w limonkowym sosie... I to był strzał w dziesiątkę! 

Spaghetti z krewetkami w limonkowym sosie
(2 porcje)

Składniki:
250 g makaronu spaghetti (użyłam grubszego bucatini)
2 główki dymki ze szczypiorem
1 szalotka
2 łyżki oliwy z oliwek (użyłam cytrynowej)
100 g serka mascarpone
75 ml warzywnego bulionu
sok z 1/2 limonki
pieprz cytrynowy / sól
100 g małych gotowanych krewetek bez skorupek (użyłam mrożonych)

Umytą i posiekaną dymkę (bez szczypioru) oraz szalotkę podsmażamy na oliwie z oliwek. W tym samym czasie gotujemy makaron (w odkrytym garnku) tak, aby był al dente (czyli około 7-8 min.). Do podsmażonej dymki i szalotki dodajemy bulion warzywny, serek mascarpone (uważamy, aby się nie zważył), sok z limonki i całość powoli - ale dokładnie - mieszamy (serek musi się rozpuścić). Sos gotujemy chwilę na małym ogniu, nadal od czasu do czasu mieszamy, a gdy lekko zgęstnieje (część bulionu wyparuje) doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, a na koniec dodajemy posiekany szczypior. Wypłukane i dobrze odsączone krewetki dodajemy do sosu dopiero na samym końcu, aby je tylko podgrzać - ale nie gotować, bo stwardnieją. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i dekorujemy np. listkami świeżej bazylii. I gotowe...

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...