12.06.2014

Omlet śniadaniowy


Enjoy the little things… 

No właśnie! Mój ulubiony omlet, którego przygotowanie zajmuje około 12 minut… najlepszy na szybkie śniadanie przed pracą (serio!). Uwielbiam go z powidłami śliwkowymi, dżemem wiśniowym, czy po prostu z dowolnymi owocami (przypominam, że sezon truskawkowy trwa właśnie w najlepsze, więc ta wersja jest absolutnie obowiązkowa!). 

Omlet, filiżanka kawy i jeszcze kilka zdań - przeczytanych w pośpiechu… Artykuł, którego nie dokończyłam wieczorem, choćby pół strony z książki, od której nie mogę się oderwać... 
Uwielbiam właśnie tak zaczynać dzień i uwierzcie mi, jestem gotowa wstać te 20 minut wcześniej, żeby móc rozkoszować się właśnie takimi krótkimi chwilami… Dają energię na cały dzień. 

Celebruję poranki i to właśnie Wam również polecam - spróbujcie, gwarantuję, że nie będziecie żałować!

Omlet śniadaniowy 
(mały omlet dla jednej osoby)

1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
1 dość czubata łyżka mąki (używam mieszanki mąki razowej i mąki owsianej)
1 łyżka mleka (używam mleka sojowego)
szczypta soli

pół łyżeczki masła klarowanego (używam patelni ceramicznej, w przypadku zwykłej należy użyć masła odpowiednio więcej) 

ulubiony dżem, powidła, owoce…

Żółtko, mąkę i mleko mieszamy w miseczce. 
Osobno ubijamy na bardzo sztywno białko ze szczyptą soli. 
Na patelni roztapiamy masło. 
Bardzo delikatnie łączymy ubite białko oraz żółto wymieszane z pozostałymi składnikami i całość przekładamy na rozgrzaną patelnię, którą przykrywamy. 
Po około 4 minutach przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy pod przykryciem kolejne 3-4 minuty. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami - dżemem, powidłami, owocami…

Smacznego!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...